![]() |
helm en bril verplicht |
Het onderwerp duurzaamheid bracht ons deze week weer een flink stuk het land in. Vandaag brachten we een bezoek aan AVR, een groot afvalverwerking bedrijf dat op een duurzame manier energie opwekt. Na een korte inleiding van de man die ons ontving (wiens functie ik ben vergeten) werden we opgedeeld in drie groepen en gingen we energiecentrale in.
de rondleiding nam ons langs allerlei delen van het gebouw. De man die de rondleiding gaf had een
hoop te vertellen maar door achtergrondlawaai heb ik de helft niet begrepen.
Het was mooi om in de controle kamer aanwezig te zijn. Ze hebben daar een grote wand die vol zit met beeldschermen en een soort flow-chart van alle verschillende circuit binnen het pand. Op de schermen was te zien hoe het afval van de grote klauw in de kokers richting de oven beland.
Na de controlekamer te hebben gezien liepen we door naar de ketelruimte waar het afval werd verbrand. De muren waren 60 centimeter dik maar de hitte straalde er doorheen. De stoom die door deze hitte ontstaat word door een turbine geleid om stroom me op te wekken. Eenmaal door de turbine gaat de stoom door grote leidingen en fungeert als de stadsverwarming. Dit bedrijf levert stroom en warmte aan heel duiven en het industrieterrein.
Naast de on organische afval verwerkt AVR ook papier en biologisch afval. Al het groene afval word vermalen tot pulp om vervolgens hier in tien weken tijd compost van te maken.
Ze leveren naarst energie die ook kwalitatief goede tuinaarde af. Met al het papier en karton dat hier binnen komt in eerste instantie energie me opgewekt, maar veel papier ik met mineralen gebleekt of verstevigd.
Bij dit papier worden de mineralen herwonnen om bijvoorbeeld weer beton van te maken.
Na de rondleiding die ongeveer een uurtje duurde kregen we nog een presentatie van een gemeente ambtenaar die ons ging vertellen over de uitbreidingen van het Roelofshoeve terrein.
De focus van dit industrie terrein is veel duurzame en groene bedrijven bij elkaar te plaatsen die elkaar kunnen helpen met verschillende manieren van het afval verwerken. Om daar een knooppunt in de ecologische infrastructuur te maken.
Ook is er in de gemeente veel aandacht voor het optimaal benutten van de beschikbare ruimte.
Het was fascinerend om eens een kijkje binnen dit soort bedrijf te nemen. Het was erg mooi om zo veel buizen, cilinders en kleppen te zien. Het is alleen jammer dat ik de precieze werking niet begrijp, want ik neem aan dat het leuker is als je weet wat je ziet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten